KAYMAKLI YER ALTI ŞEHRİ | KAPADOKYA

KAYMAKLI YERALTI ŞEHRİ - KAPADOKYA

Kapadokya gizemli bir coğrafyadır.Burada tarih boyunca yaşananlar sıradan bir hayat değil, insanların hayat şartlarına göre mecbur kaldığı durumlardan hiç bir yerde görülmeyen tarihi sanat eserleri oluşturmuşlar.Bunların başında savaşlardan, otoriter baskılardan korunmak için sığınaklar oluşturmuşlar, hem de yer altında ....
kaymaklı yeraltı şehri
Bu durumu o kadar geliştirmişler ki  yer altlarında bir şehir bir yaşam tarzı oluşturmuşlar. Kapadokya da sayıları 150-200 taneyi bulan yer altı şehirleri  mevcut.Ancak çok azı keşfedilebilmiş, geriye kalanlar halen gizemini korumakta.Bu yazımızda Nevşehir ili sınırlarında bulunan her haliyle bizi mest edecek bir yer altı yapıtını yani Kaymaklı Yeraltı şehrine bir göz gezdireceğiz.
kaymaklı yeraltı şehri

Kaymaklı yer altı şehri 

Kaymaklı yeraltı şehri Nevşehir iline yaklaşık 19 km uzaklıkta Kaymaklı kasabasında yer alıyor.Kaymaklı yeraltı şehri 1964 yılında hizmete açılmıştır.Yeraltı şehri toplamda 9 katlı olmasına rağmen sadece 4 katı hizmete açılmış ve ziyaretçilerini bekliyor.Kaymaklı yeraltı şehrinin ilk girişinde hemen ahırlar göze çarpıyor.O dönemde yaşayanları hayvanların yapıları gereği yer altında muhafaza edilmeleri için yeraltı şehrinin girişi katını  uygun görülmüşler.Diğer katlar kilise mezarlık  ortak mutfaklar ve her aileye ayrılmış odalar yer alıyor.Yeraltı şehrinde sayıların çok olması sebebiyle ortak mutfak kullanıldığı anlaşılıyor.Yeraltı şehrinde 30.000 kişiye yetecek kadar yerler oluşturulmuş.
kaymaklı yeraltı şehri
Yeraltı şehrini aydınlatmak için beziryağı yakılarak kandiller kullanılmış.Ayrıca bu kandiller ısınmada da kullanılmış.Şehri gezerken gözünüze sürgülü kapılar çarpacaktır.Bu kapılar şehre girdikten sonra düşmanların şehre girmesini engellemek için büyük kaya parçalarından silindir yapılarak oluşturulmuş kapılardır. Silidir şeklinde olmasının sebebi hareket ettirilmesinin kolay olmasından kaynaklanıyor.
kaymaklı yeraltı şehri
Kaymaklı yeraltı şehri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine 1984 yılında girmiştir.Kaymaklı yeraltı şehri yaz aylarında 08.00-1900 saatleri arasında kış aylarında 08.00-16.30 saatleri arasında hizmet vermektedir.Giriş üçreti 2017 yılı için 30 tl dir. Ancak müze kartı olanlar ücretsiz olarak girebilmektedirler.Kapadokya gezi programına Kaymaklı yeraltı şehrine gitmeyi eklemeyi unutmayın...

Yorumlar

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *